APRIL 2016 – rundt om Stenkelstrup – Ejby BESAT !

klik på de 5 billeder ovenfor og gør dem større

30 meget stolte vandringsfolk har lørdag den 2. april gennemført turen rundt om Stenkelstrup.
Vi gik ud ad Tornbjergvej forbi Svingomhuset til Troldebakken og så ind i Dalby Skov.
Dalby Skov hører under Svenstrup Gods og er ukendt for de fleste. Vi så flotte og sjældne
blå anemoner i fuld blomst og vi besøgte et picnic-sted med udsigtspunkt, som mange nok
vil besøge og gense på eget initiativ. Ad Dalbyvej gik vi tilbage til Hallingorehus og Skovbo
Golfbane, og vi nød udsigten til statelige Stenkelstrups hovedbygning og udsigten til den hvide
Ejby Kirke og direkte bag denne i baggrunden – Højelse Kirkes gule bygning.

Vi startede ved forsamlingshuset. På 25 år blev der bygget omkring 1700 forsamlingshuse i Danmark.

Estrup regeringens diktatur fra 1875 til 1894 var en torn i øjet på befolkningen og specielt i øjet på den voksende middelstand bestående af dygtige og fremadstræbende bønder.
De havde forenet sig i andelsbevægelse og dygtiggjort sig på højskoler og i landboforeninger. Estrup forsøgte at gardere sig med “Mundkurvscirkulæret” og med et beredent gendarmeri, der red rundt og kontrollerede folk.
Danmark og Ejby oplevede forhold, som dem vi nu får beskrevet hver aften i nyhederne fra Mellemøsten, Afrika og det tidligere Sovjetunionen. I Danmark varede det lidt mere end 50 år, fra grundloven i 1849 til mere ægte demokrati, der startede i 1901.
En reaktion på “Mundkurvcirkulæret” i 1885 var byggeriet af forsamlingshusene. En ganske imponerende præstation. De blev “forklædt” som skytteforeninger og gymnastikforeninger; og det har jo senere vist sig at være bæredygtige idéer. Mange af os + 60 årige begyndte med gymnastik, dans, folkedans og amatørteater i det lokale forsamlingshus.

Ejby forsamlingshus blev bygget 1905-1906 se plakaterne fra turen.

BESAT var dagens ord – jeg håber deltagerne og I som læser dette vil tænke over det !

I Middelalderen udviklede feudalsystemet sig igennem nogle århundreder. Blandt andet kom der ægte ridderborge ved Ejby.
Der var Farebækholm – lidt nord for Tornbjergvej ved Ejby Skov – og Spanager ikke langt derfra mod syd. De nævnes begge i dokumenter fra 1300 tallet.
Systemet var, at en specialiseret krigerklasse undertvang sig bondestanden ,og udbyttet herfra var så deres løn for loyalitet overfor kongen. Det blev værre og værre og endte i rent slaveri. Ridderborgene var ikke et lokalt tilflugtssted for befolkningen; men derimod ridderens beskyttelse imod den rasende befolkning, som ridderen havde BESAT med vold og magt.

I 1657-60 kom svenskerne, og vores egn blev BESAT. – De raserede og afbrændte egnen.
Landsbyen Spanager blev totalt ødelagt to gange, og de stakkels mennesker kom aldrig på fode igen. Det må have været ganske forfærdeligt at opleve og at være vidne til. Svenskerne brugte Køge som et brohoved til Sjælland og Danmark. Derom vidner de meget stærke befæstninger af byen, som svenskerne byggede, og som nye udgravninger bl.a. i stationsområdet nu vidner om.

Endnu mere militær – ja – den engelske hær kom forbi Tornbjergvej i august 1807 og huserede i Holme Møllegård og i Ejby Landsby. Læs eventuelt beretningen om kække Johan Nielsen, ved at klikke på billedet ovenfor teksten.
Det er en rigtig rask og spændende drengehistorie – og så er den sand !
De engelske tropper, der blev ledet af general Wellington, besejrede den sjællandske bondehær i Træskoslaget ved Herfølge kirkegård i august 1807. Senere besejrede han Napoleon ved Waterloo.

Anden Verdenskrig 1940-45 vil jeg ikke skrive meget om; men tænk blot på, at Ejby Forsamlingshus var vores rådhus på den tid, og vores lokale sogneråd har haft nok at gøre med besættelsesmagt – frihedskæmpere og kollaboratører.

Med en lille ræv bag øret, kan man hævde at NATO-soldater nogle gange har øvet sig og BESAT Ejby. Vores børn kan huske fra deres skoletid, at der var soldater på skolen. Ældre borgere kan huske at Kong Frederik ved en sådan lejlighed besøgte Ejby Præstegård – JAAAH.

Ejby har altså været BESAT ved forskellige lejligheder igennem 700 år – men hvad med os selv ? Hvad er vi besat af ?????

Til slut på turen oplevede vi hvordan masser af golf-spillere nød det gode vejr, og den sunde besættelse spillet er for dem.

Vi oplevede på afstand Stenkelstrup – som vi jo havde gået rundt om – Stenkelstrup har i flere hundrede år og indtil 1905 været en aflægger af Svenstrup Gods og den var for 100 år siden ca. en tredjedel så stor som Spanager Gods: men altså stadig en meget stor landejendom. Den blev frikøbt fra Svenstrup i 1905 og den ejes nu i tredje generation af familien Cold. Det er dejligt at se, at de unge mennesker der nu har overtaget gården, – de triller rundt med barnevogn på gårdspladsen.

På dagens vandretur gik vi henholdsvis 10 og 13 kilometer og ud over ovenstående, nåede vi at høre om, se og drøfte mange flere ting, bl.a. blå anemoner, musvåger og et gammelt rovmord ude ved Ravneshave.

Jørgen Erik fortalte at røvere overfaldt en ejendom og myrdede beboerne; men en lille dreng gemte sig i gru-kedelen og undslap. Han kunne efterfølgende fortælle, hvem røverne var, og de blev indfanget vistnok i Helsingør. Transporten af fangerne til Ringsted, retssagens øvrige omkostninger og bøddelen der senere halshuggede fangerne – ja – alt det måtte boet – altså den lille dreng – betale.

Samfundet er blevet blidere siden, og Jørgen Erik og jeg blev enige om, at vi bor på en smuk egn.

Udgivet i Fysiske vandreture..